De psychologie achter marktcycli

De psychologie achter marktcycli

Het beleggersgedrag van jou en mij speelt een grote rol in het bepalen van de koers. Door te begrijpen hoe de marktcyclus werkt, kunnen wij leren onze emoties te herkennen en onder controle te houden.

In dit artikel leer je over het verloop van de koers en de emoties die jij als bitcoinbezitter kunt ervaren. Deze cyclus herhaalt zich telkens.

“Het overwinnen van je emoties is essentieel om succesvol te blijven op de lange termijn.”

Een achtbaan van gevoelens

Emoties spelen een belangrijke rol in ons leven en beïnvloeden ons gedrag constant. In de fysieke wereld helpen gevoelens ons te overleven, motiveren om actie te ondernemen en doelen te bereiken.

Echter kunnen emoties zich tijdens het investeren juist tegen ons keren en aanzetten tot het nemen van impulsieve, ondoordachte beslissingen. In de meeste gevallen gaat dit ten koste van het winstpotentieel.

Het bezitten van Bitcoin vergt zelfbeheersing. Om vast te houden aan je langetermijnvisie en emoties een stap voor te blijven, is het nodig om te leren omgaan met deze gevoelens.

De psychologie achter de marktcyclus

Een oneindige rally

Naarmate er maar geen einde aan de stijging lijkt te komen, groeit het optimisme en krijgen beleggers meer vertrouwen in de markt. Het geloof dat de koers verder zal stijgen is niet meer weg te denken en steeds meer mensen zijn bereid om grotere bedragen in te leggen.

Toen de koers begin 2021 voor het eerst in 4 jaar tijd een nieuwe all-time high bereikte, volgden deze emoties elkaar snel op.

Al snel gaat optimisme over in euforie. We worden overmoedig op het punt waar je eigenlijk het grootste risico loopt. In onze euforie vergeten we dat er na een aanhoudende stijging altijd een correctie volgt.

Deze fase doorliep de markt in oktober 2021 toen de koers de €60.000 naderde. De overtuiging dat de voorspelling van PlanB uit ging komen was groter dan ooit.

“In de geschiedenis van Bitcoin heeft dit fenomeen zich tot nu toe drie keer voorgedaan: In 2013, 2017 en 2021 nam de koers telkens in enkele maanden met honderden procenten toe.”

Wanneer de prijs een stap terug doet, slaat het sentiment om in hele andere gevoelens.

Down we go

Angst, ontkenning en paniek zijn de drie emoties die worden getriggerd wanneer de koers voor een langere periode omlaag beweegt. Dit hebben we vorig jaar gezien. Beleggers zijn terughoudend en snel geneigd te verkopen. In de meeste gevallen is de schade echter al aangericht en wordt er verkocht wanneer het tij zich alweer aan het keren is. De daling in december die ons naar de €15.000 bracht, is hier een goed voorbeeld van.

Dit zijn eigenlijk de momenten waarop je zou willen kopen, waar je hebberig wilt zijn. Helaas is de beslissing om Bitcoin te kopen erg moeilijk, wanneer negatieve emoties overheersen.

Kleinste risico, grootste angst

De reden dat de meeste mensen de bodem of top missen, is voornamelijk af te schuiven op het emotioneel handelen. Dalingen duren vaak veel langer dan de stijgingen. In deze relatief saaie periode van weinig prijsfluctuatie krijgen woede en depressie de overhand.

Ongeloof

Naarmate de markt blijft dalen en het besef ontstaat dat er significante verliezen zijn geleden, worden investeerders ontmoedigd en hebben ze er geen vertrouwen meer in dat de markt zich nog gaat herstellen. Dit ongeloof leidt vaak tot het punt dat mensen verkopen op het moment dat het risico het laagst is en de kansen juist het grootst zijn. Voordat de hoop op herstel terugkeert, kunnen er nog een aantal jaren aan voorbijgaan.

Vereenvoudigde marktcyclus
In tijden waarin het risico het laagst is, zijn investeerders het minst bereid te investeren

Handelen zonder emotie

Waar je bij veel dingen in het leven vaak moet luisteren naar je hart, kun je dit met het investeren beter aan je hoofd overlaten. Om dit te doen, zul je je verstand van je gevoel gescheiden moeten houden. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

Laat het los

Het verleden kunnen loslaten is cruciaal om de toekomst beter vorm te geven.  Veel mensen blijven zich schuldig voelen over beslissingen die ze in het verleden genomen hebben, zoals het missen van de kans om Bitcoin te kopen toen de prijs op €15.000 stond.

Het verwerken van schuldgevoel over eerder gemaakte keuzes is moeilijk, maar wanneer je dit niet los kunt laten borduurt de toekomst hierop voort en mis je nieuwe kansen. Dit is niet nodig, iedereen maakt fouten. Het is alleen de bedoeling dat je ervan leert, zodat je het de volgende keer beter kunt doen.

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts” - Winston Churchill

Volg je eigen weg

Wij mensen zijn van nature groepsdieren en kunnen de neiging hebben onze keuzes te laten beïnvloeden door het gedrag van anderen. We zien dit terug in het dagelijks leven, maar ook op de cryptomarkt. Dit kuddegedrag kan ertoe leiden dat marktbewegingen worden versterkt wanneer grote groepen beleggers elkaar volgen bij het kopen of verkopen.

Dit gebeurt dan ook regelmatig. Het gevolg is dat je steeds achter de feiten aan blijft lopen en maar zelden op tijd bent.

Het is daarom beter om je eigen plan te trekken en je niet bezig te houden met wat anderen denken. Wanneer je vertrouwen hebt in de toekomst van Bitcoin is er geen reden tot paniek. ​​

Maak een plan

Om te voorkomen dat je door emotioneel handelen door het ijs zakt, is het van belang om een doel voor ogen te hebben en daar naartoe te werken. Een spaarplan biedt hier uitkomst. Bijvoorbeeld met dollar cost averaging (DCA) gebruik je een strategie die helpt om emoties buiten beschouwing te laten.

In plaats van alles in één keer te investeren, wordt er bij DCA gekozen voor het regelmatig inzetten van kleinere bedragen, onafhankelijk van de prijs. Dit helpt je om afstand te nemen van emoties als angst en hebzucht, zodat je je blijft richten op de lange termijn.

Met DCA kun je nog steeds profiteren van de marktvolatiliteit. Bij dalingen resulteert dit in het kopen van meer Bitcoin. Tijdens stijgingen heb je winst op je eerdere aankopen en omdat je steeds hetzelfde bedrag investeert, hebben emoties geen invloed op je acties.

Waar bevinden we ons nu?

Als we naar het voorbeeld van de marktcyclus kijken, lijkt het erop dat we de meeste emoties achter de rug hebben. Een logische plek waar we ons op het moment kunnen bevinden, is ergens tussen woede en depressie. Wanneer de winter ten einde loopt, zal hoop de nieuwe cyclus inleiden.