Hoogste en laagste koers

Hoogste en laagste koers

Wanneer je de hoogste en laagste koersen over de jaren bekijkt, valt op dat Bitcoin elke vier jaar een nieuw hoogtepunt bereikt. In dit artikel lees je hoe Bitcoin een vierjarige cyclus maakt.

Het beeld dat daaruit volgt geeft vertrouwen.

En dat is fijn, want Bitcoin sparen is niet altijd makkelijk. Denk aan lange periodes van een dalende koers en adviezen van vrienden die vooral de risico’s benadrukken of jou vertellen wat je moet doen.

Sparen in Bitcoin is de kunst van het stilzitten.

Je kunt de markt niet timen

Je herkent het vast, mensen die zeggen dat je Bitcoin “laag moet kopen en hoog weer verkopen”. Dat is natuurlijk onzin, want om te weten of de koers laag of hoog is, moet je weten wat de koers morgen gaat doen. 

In andere woorden, je moet de toekomst kunnen voorspellen. Dit is een valkuil; dat kan niemand. Wanneer je toch probeert de markt te timen door te gaan handelen, maak je fouten, behaal je minder rendement en kun je zelfs geld verliezen.

Vandaar dat Bitmymoney altijd het belang van de langetermijn onderstreept: denk in jaren, niet in dagen. Dit brengt ons bij de Bitcoin-cyclus.

De vierjaarscyclus van Bitcoin

We schrijven er vaker over: de Bitcoinmarkt wordt gekenmerkt door een vierjaarscyclus. We doelen hiermee op de constatering dat in een periode van vier jaar er telkens een nieuwe hoogste koers wordt behaald, gevolgd door een lange periode van onzekerheid.

Om vervolgens op te bloeien in nieuw optimisme en de voorgaande koersen te overstijgen. Dit zie je goed in onderstaande figuur, waar sinds 2013 de hoogste en laagste koersen telkens over een periode van 4 jaar worden getoond.

Pieken en tussenliggende dalen in de vierjaarscyclus. Bedragen zijn afgerond.

In december 2013 piekte de koers net onder 900 euro per bitcoin, om het laagste punt daarna te bereiken in 2015: net boven €200.

Na de nieuwe hoge koers in 2017, daalde Bitcoin niet verder dan het hoogste punt vier jaar eerder. Idem voor 2021 ten opzichte van 2017.

Lange termijn werkt

Iedereen die spaarde, zonder te verkopen, maakte een piek mee en stond na vier jaar in de plus. Dit geldt voor elk moment sinds de start van Bitcoin in 2009 tot vandaag. Bitcoin speelt een steeds grotere rol in de wereld.

Dit biedt een interessant perspectief om periodiek Bitcoin te sparen. Begin vandaag nog. Sparen doe je al vanaf €25 euro per maand. Een veilige manier is met geld dat je ten minste 4 jaar niet nodig gaat hebben.

Charlie Munger, de rechterhand van superbelegger Warren Buffet, verwoordde het mooi:

"The Big Money is not in the buying and selling, but in the waiting."

En na 2025?

Interessant wordt het om te zien of Bitcoin in 2025 een nieuw hoogtepunt bereikt. De Bitcoinkoers staat bij het schrijven van dit artikel op €65.080 per bitcoin, boven de hoogste koers van 2021.

Hoe ziet de vierjaarscyclus eruit na 2025?

Als de vierjaarscyclus zich herhaalt, zal de koers na 2025 niet onder de €60.000 dalen.

If you can't stomach 50% decline in your investment, you will get the mediocre returns you deserve - Charlie Munger

Meer over de 4-jaarscyclus

De oorsprong ligt in de regels voor beloning van de miners. Elke vier jaar wordt deze beloning gehalveerd, waardoor het aantal nieuwe bitcoins dat per dag in omloop komt halveert.

Deze regel is vastgelegd in het protocol van Bitcoin en garandeert de schaarste van de munt; het totale aantal bitcoins dat in omloop komt, is begrensd tot 21 miljoen.

Lees meer in het artikel over de 4e halving, die op 20 april 2024 plaatsvond.