Satoshi's rekening januari 2024

Satoshi's rekening januari 2024

Op 15 januari werd de vierde aankoop uitgevoerd van ons Satoshi spaarplan. De koers viel opnieuw hoger uit dan voorgaande maanden. Dit betekent dat we minder bitcoins kregen voor onze euro's, is dit te zien aan de gemiddelde aankoopprijs?

In een wereld waar de grenzen tussen traditionele financiën en die van Bitcoin steeds meer vervagen, heeft de recente goedkeuring van de Bitcoin ETF de cryptomarkt een nieuw gezicht gegeven. Je leest hier meer over in dit artikel, na de update van het Satoshi spaarplan.

4e maand sparen

Deze maand vond alweer de vierde aankoop plaats. Op 15 januari 2024 zetten we 500 euro om in Bitcoin, ditmaal tegen een koers van €38.933. De overboeking van ons spaarplan vindt elke 13e van de maand plaats. Doordat dat op een zaterdag viel en niet alle banken in het weekeinde betalingen verwerken, kwam de bijschrijving maandag de 15e bij Bitmymoney binnen.

In januari kregen we 0.01266179 Bitcoin tegen een koers van €38.933
Tot nu toe is de koers telkens hoger uitgevallen, met weinig impact op ons gemiddelde: deze is nog ruim onder de huidige koers te vinden. 

Gemiddelde aankoopprijs

Met vier maanden sparen achter de rug komt onze gemiddelde aankoopprijs uit op €33.700, zo’n 20% lager dan de huidige koers. Anders gezegd, de €2.000 die we in Bitcoin spaarden, is nu 20% meer waard.

Dit is het resultaat van periodiek sparen met een vast bedrag; dollar cost averaging. Door je aankopen onafhankelijk van de koers te blijven uitvoeren, ben je minder vatbaar voor marktschommelingen op de lange termijn.

Als bonus geeft het je rust; je hoeft geen beslissing meer te nemen. Je stelt één keer je overschrijving in en elke maand wordt jouw spaaropdracht voor je in orde gemaakt.

ETF’s zorgen voor volatiliteit

De recente goedkeuring van de eerste Spot Bitcoin ETF's in de Verenigde Staten heeft de cryptomarkt opgeschud. Alhoewel dit historische besluit voor de nodige koersschommelingen zorgt, blijven de langetermijnverwachtingen positief. 

Goud en Bitcoin

Als we kijken naar de geschiedenis van de introductie van ETF's voor goud, zien we een interessante trend die mogelijk relevant is voor Bitcoin. 

In de aanloop naar de goedkeuring van goud ETF's in 2004, zag de markt een stijging van ongeveer 80%. Na de daadwerkelijke bevestiging was er niet meteen een explosieve groei; in plaats daarvan bewoog de koers de eerste 5 maanden zijwaarts, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien. 

De koers van goud rond de introductie van een ETF voor goud in 2004

Na dit relatief ‘saaie’ koersverloop vervolgde goud haar weg omhoog. In de zeven opvolgende jaren nam de koers met meer dan 300% toe.

Wat kan dit voor Bitcoin betekenen?

De koers van Bitcoin in de aanloop naar de goedkeuring van ETF's

Ook de Bitcoinkoers liep op in de aanloop naar de goedkeuring van de ETF. De koers van Bitcoin zou een soortgelijk traject kunnen afleggen als die van goud na de goedkeuring.

Wanneer dit het geval is, zal de prijs zich de komende maanden verder stabiliseren tussen de 30.000 en 40.000 euro. De vierde halvering, die in april zal plaatsvinden kan vervolgens de nieuwe impuls geven om de koers door de 40.000 euro heen te krijgen.

Vooruitkijken

De kracht van een spaarstrategie is om deze niet aan te passen, zelfs als de markt in beroering is. Daarom blijven we doen waar we goed in zijn: rustig een constant vermogen opbouwen in Bitcoin. Riskante speculatie op winsten op de korte termijn laten we aan ons voorbij gaan.