Stilte voor de storm

Stilte voor de storm

In deze analyse kijken we naar het recente koersverloop van Bitcoin. Tijdens grote prijsschommelingen bleven belangrijke steun- en weerstandsniveaus intact, en zit de koers nog altijd vast in niemandsland.

Boven het gemiddelde

In eerdere analyses hebben we vaak het vierjaarsgemiddelde aangehaald als een betrouwbare maatstaf voor Bitcoin's langetermijntrend. Nadat de koers vorig jaar tijdelijk onder het gemiddelde zakte, heeft de prijs zich sinds maart hersteld.

Dit is duidelijk te zien in de onderstaande grafiek, waarin de Bitcoinkoers (paars) en het vierjaarsgemiddelde (groen) vanaf 2017 zijn weergegeven.

Bitcoinkoers van 2017-2023 met logaritmische schaal

We bevinden ons alweer een half jaar boven deze grens, een teken dat het vierjaarsgemiddelde haar relevantie niet heeft verloren.

Neutraal terrein

Als we verder inzoomen, zie je dat de koers meerdere keren steun vond bij €23.000. De bovengrens van $30.000 (€28.600) werd niet doorbroken. Deze psychologische prijs speelde eerder al een belangrijke rol voor de markt.

Aan de koersverloop van de afgelopen 3 jaar is goed te zien dat de €28600 in 2021-2022 meerdere keren fungeerde als bodem, voordat het sentiment omsloeg.

Koersverloop van 2021-2023, logaritmische schaal

Deze strijd tussen steun en weerstand zet Bitcoin vast in een onbeslist gebied; zou de toenemende schaarste doorslag kunnen geven?

Schaarser dan goud

We bevinden ons aan de vooravond van de vierde halvering, die wordt verwacht in april 2024. De beloning voor het minen zal vanaf dat moment halveren tot 3,125 bitcoins per block: Bitcoin is dan voor het eerst schaarser dan goud.

Grote gebeurtenissen, waaronder halveringen, gaan vaak gepaard met prijsschommelingen. Volatiliteit rondom de halvering lijkt daarom onvermijdelijk, maar het verleden toont aan dat deze momenten doorgaans leiden tot een hogere stabilisatie van de koers.

'Don’t mistake my kindness for weakness.'

Na een periode van relatieve kalmte, is het belangrijk om te onthouden dat stabiliteit geen slecht teken is. 'Don’t mistake my kindness for weakness’. Dat wat aan de oppervlakte misschien rustig of zelfs passief lijkt, is in werkelijkheid vaak een kenmerk van onderliggende kracht.

Stille periodes in de markt bieden je de kans om strategische keuzes te maken. In aanloop naar de vierde halvering geeft zo'n periode je de gelegenheid om zonder emotionele druk je Bitcoinspaarplan te activeren of te verfijnen.