Satoshi's rekening augustus 2024

Satoshi's rekening augustus 2024

Een bewogen maand, zeg dat wel. De bitcoinkoers maakte een dip en veerde weer op. Lees het in deze korte vakantie-editie.

In Satoshi's rekening sparen we elke maand voor €500 in Bitcoin. Dit doen we sinds oktober 2023, om te laten zien hoe eenvoudig Bitcoin sparen is. 

De aankoop van augustus in de Bitcoinrekening van Satoshi

In augustus spaarden we 0,00912431 bitcoin met onze aankoop. Deze maand krijgen we meer bitcoins voor ons geld, doordat de koers gedaald is.De bitcoins die we eerder kochten, zijn met deze koers minder waard geworden. 

Dit is waarom we periodiek sparen: door regelmatig te kopen, wordt de gemiddelde aankoopkoers stabieler.

Periodiek sparen is een beproefde methode om je koersrisico te spreiden in de tijd.

Periodieke overschrijving

De betaling hebben we bij de bank ingepland op de 13e van elke maand. Deze maand viel dit op een dinsdag en kregen we om 7.37 uur de bevestiging dat de aankoop geslaagd was.

Rendement

Deze maand deden we de 11e aankoop in ons Bitcoinspaarplan. Doordat de koers daalt sinds juni, zien we een daling in het rendement. De totale waarde van het spaartegoed blijft nagenoeg gelijk, ondanks de maandelijkse aankopen.

In onderstaande grafiek vind je de kosten van de maandelijkse aankopen (blauw) en de waarde van de gekochte Bitcoin (groen):

Rendement van het spaarprogramma

De gespaarde bitcoins zijn meer waard dan het totale geïnvesteerde bedrag. Dit betekent dat de gemiddelde aankoopprijs in het spaarprogramma lager ligt dan de koers deze maand.

In cijfers

Sinds de start spaarden we 0,11945132 bitcoins in Satoshi's rekening. We maakten in deze periode €5.500 over naar Bitmymoney om te sparen in bitcoin. 

Bij de aankoop gisteren waren de gespaarde bitcoins € 6.470 waard. De koers was €54.160.

Het rendement van Satoshi's rekening bedraagt (6.470-5.500) / 5.500 = 17,6%.

Bitcoinkoers

De Bitcoinkoers steeg en daalde flink afgelopen dertig dagen. De prijs bewoog tussen 46.000 en 64.000 euro per bitcoin. In de eerste week van augustus was er een flinke daling door onrust op financiële markten wereldwijd.

Dit is goed zichtbaar in onderstaande grafiek:

Bitcoinkoers afgelopen maand

Koersverloop

Zoomen we iets verder uit, dan zien we een licht dalende trend sinds februari. 

Bitcoinkoers afgelopen jaar

Oktober vorig jaar begonnen we met maandelijks sparen in Satoshi’s rekening. In de afgelopen 11 maanden, zagen we een koersstijging van 112%. 

De halvering van de beloning van Bitcoinminers in april, heeft nog niet geleid tot een stijging van de koers. Historisch bereikte Bitcoin telkens 18 maanden na een halving een nieuw hoogterecord. 

Als deze cyclus zich herhaalt, zal Bitcoin in oktober 2025 een nieuw hoogtepunt behalen van meer dan 100.000 euro per bitcoin.

Zelf Bitcoin sparen?

Het is goed je te realiseren, dat je de markt niet kunt timen. Periodiek sparen is een beproefde methode om je koersrisico te spreiden in de tijd. Deze methode heet Dollar Cost Averaging (DCA).

Je kunt bij Bitmymoney eenvoudig DCA-sparen door een periodieke overschrijving in te stellen, met een spaarbedrag dat bij jou past.

Door periodiek te sparen stel je jouw start met Bitcoin niet langer uit.